Osman Kemali Hazretleri’nin kalbine gelen manzum doğuşlarını içeren Aşk Sızıntılarını daha önce Aşk Sızıntıları Şerhi adıyla kitaplaştırmıştık. Bu sefer de onun sohbetlerini içeren İrfan Sızıntıları’nı irfan ehlinin istifadesine sunuyoruz.
İlk kez Baha Doğramacı tarafından hazırlanarak 1987 senesinde yayınlanan eser sadece bir grup seveninin eline geçmiş, genel okuyucuya arzedilmemiştir. İrfan Sızıntıları Osman Kemâlî Efendi’nin itikad ve ibadete dair bazı konuları, seyr ü sülukun inceliklerini ve bir kısım âyetleri ledünni derinliğiyle şerh eden risalelerden oluşmaktadır. Eserde bilhassa imanın ve İslam’ın şartlarının hakiki yönleri, Amentü şerhi; hilkat ve insaniyet; İslam’da hac; esrar-ı Kur’an; Elif, Lam, Mim tefsiri; bey’at-ı hakikiye; İnna aradne’l-emanete ayetinin tefsiri; İslam’da vefa; hekim-i kamil; mürşid-i kamil ve salikin ahvalini bildirir bir temsil; namaz, zekat ve orucun hakikatı gibi başlıklar altında bir sohbet üslubuyla anlatılmaktadır. İrfan Sızıntıları hakîkat yolunda müşkilleri olan taliplerin elinden düşürmeyeceği bir ilahi anahtardır.
Kabına sığmayan bir aşık,Bir şeyda bülbül,Ateş yuvasında bir semender,Bir vîrane gönül,Çokluktan cüdaHazîne-i esrar-ı HudaAşkın sırr-ı meali,İrfanı alî,Hazret-i Osman Kemalî…1862’de Erzurum’da doğup 8 Ocak 1954’te İstanbul’da vuslat eden bu büyük gönül, Bayramî Melamîliği’ne mensuptur. Tarîkat silsilesi Seyyid Abdülkadir-i Belhî, Seyyid Bekrü’r-Reşad Efendi vasıtasıyla Hamza Balî’ye, oradan da Hacı Bayram-ı Velî’ye uzanır. Nakşibendî-Alevî silsilesi ise Seyyid Abdülkadir-i Belhî’nin babası Süleyman Belhî Efendi vasıtasıyla Bahaeddîn Nakşibend Hazretlerine bağlanır. Onun üçüncü bir silsilesi de Melamî pîri Muhammed Nûrü’l-Arabî’ye dayanmaktadır. Aşk Sızıntıları Osman Kemalî Hazretleri’nin yirmi yaşlarından itibaren söylemeye başladığı eldeki doksan dokuz şiirinin bir araya getirilmesiyle kisveye bürünmüş ve üç defa yayınlanmıştır (İstanbul 1947, 1957, 1977). İlahî bir cezbeyle, aşk ve irfanla söylenen bu şiirler elinizdeki eserde günümüz insanının anlayabileceği bir sadeleştirme ve kısmen şerh diyebileceğimiz anekdotlarla okunması ve anlaşılması kolay hale getirilmiştir. Aşk Sızıntıları Şerhi Ateş yuvasındaki bir semenderden ateş almak isteyen gönlü köze düşmüş mecnûnlara hitap etmektedir. Bu eser bir aşk çığlığıdır. O çığlığı duyacak gönül kulağına sahip olmayanların bu eseri okumasına izin de yoktur lüzûm da!