Ahmed Câhidî-i Uşşâki; XVI.-XVII. yüzyıllar arasında yaşayan büyük Uşşâkî azîzlerinden biridir. Silsilesi Gelibolulu Ömer Garibî ve Saruhanlı Memi Can vasıtasıyla Hazret-i Pîr Hasan Hüsâmeddin Uşşâkî’ye bağlanır. Dolayısıyla kendisi, Hz. Pîr’den sonra posta oturan üçüncü zâttır. Aynı zamanda Ahmed Câhidî, “Câhidiyye” adıyla anılan kolun kurucu pîridir.
Her mürşid-i kâmil gibi, kendisini “insan” yetiştirmeye adayan Hz. Câhidî, aynı zamanda eser veren bir müelliftir. Kitâbu’n-Nasîha, Tevhîd-i Zât ve Dîvân-ı İlâhiyât adında üç eseri bulunan Hz. Pîr; Kitâbu’n-Nasîha’da tarîkat âdâb ve erkânıyla ilgili bilgiler vermiş, Tevhîd-i Zât isimli eserinde tevhid makamlarını ve zât tevhîdini anlatmış, Dîvân-ı İlâhiyât’ta ise her biri aşk ve irfan pınarı olan şiirlerine yer verilmiştir.
Cep-boy olarak bastığımız elinizdeki eserde, Câhidî’nin şiirlerin tam metni bulunmaktadır. Câhidî’nin şiirleri; hem âhenk bakımından son derece şâirâne, hem üslup bakımından oldukça sade ve anlaşılır, hem de tavır bakımından irşadî ve öğretici bir tarzdadır. Ahmed Câhidî-i Uşşâkî’nin Dîvân-ı İlâhiyât’ı, okuyucu için bir aşk ve irfan kaynağı, âşıklar için yol gösterici bir rehberdir.
Ahmed Câhidî Uşşâkî
Nasihatname
Hz. Peygamber’in “Din, nasihattir” hadisinden hareketle tarihimizde “nasihatnâme” adıyla birçok eser kaleme alınmıştır. Nasihatnâmeler dinî, ahlakî ve toplumsal konularda insanları iyiye ve güzele sevk etmeyi amaçlayan, didaktik bir üslup çerçevesinde İslâm’ın ahlak ve irfân boyutuna dikkat çeken eserler olarak karşımıza çıkar.