Mehmed Nasûhî Efendi, XVII.-XVIII. asırlar arasında Medîne-i Üsküdar’da yaşamıştır. Bu büyük azîz, yaşadığı yıllarda Karabaş-ı Velî lakabıyla tanınan aslen Kastamonulu olan Halvetî-Şabânî şeyhi Ali Atvel Hazretleri tarafından yetiştirilmiştir. Halef ve selef her iki azîz yaşadıkları yıllarda halktan ve devlet ricâlinden pek çok kişiyi sohbet ve eserleriyle hakîkat yolunda irşâd etmişlerdir.
O, aynı zamanda şiirlerinde Yûnus Emre’den beri devam edip gelen ve Niyâzî-i Mısrî’de zirveye ulaşan “ledünnî dil”in tercümanlarından biridir. İlâhîlerini topladığı “Dîvânçe”sinden ve diğer eserlerinden anlaşıldığı kadarıyla Nasûhî, silsilesine mensup olan diğer kâmiller gibi “aşk” ve “irfân”ı esas alan, cem‘ ve fark idrâkine mâlik büyük bir âriftir.
*
Üsküdarlı Mehmed Nasûhî Halvetî-Hayatı ve İlâhîleri adıyla yayımladığımız bu eserde Üsküdarlı Halvetî-Şabânî azîzlerinden Nasûhî Efendi’nin hayatı, eserleri ve şiirleri bir araya getirilmiştir.
İlâhiyâtın akâbinde mutasavvıf şairin “Ol nedir kim eylese ikrâr anı müşrik olur” mısraıyla başlayan nutkunun Abdullah Salâhî-i Uşşâkî şerhi ile Nasûhî Hazretlerinin torunlarından Şeyh Kerâmeddîn Efendi’nin hayatı da ilave edilmiştir.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.